temperatura 17°C
smer vetra JZ
hitrost 6.8m/s

Koledar dogodkov

po to sr če pe so ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
<mar april 2017 maj>

Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu


Datum: od 14.06.2016 do 25.11.2016

Lokacija: Štanjel, Galerija Lojzeta Spacala

BITJA V NOVEJŠEM SLOVENSKEM KIPARSTVU

14. junij – 25. november 2016

Galerija Lojzeta Spacala
Štanjel 1a
6222 Štanjel
Tel:  +386 (0)41 337 422
gradstanjel@guest.arnes.si

Urnik Galerije Lojzeta Spacala:
april-oktober:
ponedeljek-sreda: zaprto
četrtek, petek: 11:00-17:00
sobota, nedelja: 10:00-18:00

november-december
ponedeljek - petek: zaprto
sobota, nedelja: 10:00-16:00

Razstava Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu je nastala v sodelovanju med Umetnostno galerijo Maribor, Galerijo Lojzeta Spacala, Gorenjskim muzejem, Galerijo Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj in Društvom likovnih umetnikov Ljubljana.   
Izhodišče razstave prvotno niso bila bitja, ampak upodobitve živali. Na razstavi je mogoče videti opice, žuželke, pse, ribe, netopirje, geparda, krokarja, hobotnico, pujsa in druge, ki jih poznamo iz našega ožjega ali širšega okolja. Njihov svet pa se staplja s svetom neprepoznavnih bitij, ki z obstoječo favno nimajo posebne zveze – kakor je v resnici nima niti velika večina na prvi pogled prepoznavnih likov. 'Naturalistični' (v tem primeru je označba še bolj ustrezna kakor običajno) 'portreti' so na razstavi izjema in ne pravilo; dela so predvsem nosilci takšnih in drugačnih razpoloženj, idej in naukov, včasih arhetipskih, drugič fantazijskih ali, še raje, obojih. 

Zaradi takšnega prepleta je kustos dr. Lev Menaše opazil, da se je razstava spremenila v svojstveno tekmovanje med darvinizmom in kreacionizmom. Darvinizem uči, 'da vrste izhajajo po izvoru iz starševskih oblik s spremembami po naravni selekciji tistih posameznikov, ki so najbolje prilagojeni za reproduktivni uspeh svoje vrste', medtem ko kreacionizem trdi, 'da je materijo in vse stvari ustvaril, v bistvu takšne kakor obstajajo zdaj, nek vsemogočni Stvarnik in se niso izoblikovale in razvile postopno'. »Kateri nauk je tokrat zmagal, ni težko uganiti, in sklep je očiten: vsaj kar se umetnosti tiče Darwin ni imel prav. Vsemogočni Stvarniki so ji gospodovali od nekdaj in ji gospodujejo tudi danes,« sklene dr. Menaše.  

Kustos razstave: dr. Lev Menaše 
Umetniki: Mirsad Begić, Janez Boljka, Mirko Bratuša, Jakov Brdar, Dragica Čadež, Peter Černe, Natalija R. Črnčec, Polona Demšar, Stane Jagodič, Viljem Jakopin, Matic Jelčič Kürner, Barbara Jurkovšek, Marko A. Kovačič, Nina Koželj, Damijan Kracina, France Kralj, Erik Lovko, Vladimir Makuc, Iztok Maroh, Marija Prelog, Boštjan Putrich, Saba Skaberne, Mojca Smerdu, Zoran Srdić Janežič, Jože Šubic, Drago Tršar, Klavdij Tutta, Lujo Vodopivec, Jožef Vrščaj 

Sodelujoče institucije: Umetnostna galerija Maribor, Galerija Lojzeta Spacala, Gorenjski muzej, Galerija Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost Kranj, Društvo likovnih umetnikov Ljubljana  

Vljudno vabljeni!

Bitja v novejšem slovenskem kiparstvu- foto


Razstava bitja_spredaj

Razstava bitja_zadnja stran


 

 

natisni