Skoči na vsebino

Tuj diplomatski zbor v Štanjelu ob svetovnem dnevu vode

23. 03. 2023

Ob svetovnem dnevu vode sta občina Komen in ORA Krasa in Brkinov gostili dogodek Ministrstva za zunanje in evropske zadeve »Business to Diplomacy« z naslovom »Svetovni dan vode 2023 – Pospeševanje sprememb«, od New Yorka do Štanjela. Na dogodku so se tujemu diplomatskemu zboru predstavila slovenska podjetja in institucije s področja vodnih tehnologij.

Dogodek na Gradu Štanjel so z uvodnimi nagovori otvorili državni sekretar na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Samuel Žbogar in župan občine Komen mag. Erik Modic. Državni sekretar Žbogar je predstavil Slovenijo, ki je bogata z vodnimi viri in ima dobro strokovno znanje na področju celostnega upravljanja z vodami ter je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Župan Modic pa je izpostavil pomen vode na Krasu ter kako so Kraševci že skozi stoletja znali trajnostno upravljati s to dobrino.

Izjemen dokaz trajnostnega upravljanja z vodo na Krasu pa predstavlja tudi tehnična dediščina Ferrarijevega vrta in njegov vodovodni sistem, ki ga je zasnoval arhitekt in urbanist Maks Fabiani. Tuji diplomati so se v spremstvu lokalnih turističnih vodnikov seznanili z izjemno kulturno dediščino vrta, gradu ter celotnega naselja Štanjel. Dan v biseru Krasa so jim obogatili tudi lokalni ponudniki, ki so se predstavili na stojnicah ter v svojih galerijah in trgovinah.

Vzporedno z dogodkov v Štanjelu je v New Yorku potekala Mednarodna vodna konferenca Organizacije združenih narodov (OZN), na katerih je slovenska stališča predstavila ministrica Tanja Fajon.

Helena Kosmina

ORA Krasa in Brkinov

  7.jpg 1.jpg                                                                                                                         

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA