temperatura 21°C
smer vetra
hitrost 0.3m/s

Sporočila za javnost

Virtualni asistent občine


Datum: 17.11.2015

 

Združenje občin Slovenije ZOS je skupaj z nekaj občinami in Institutom "Jožef Stefan" kot vodilnim razvijalcem vpeljalo inteligentno komunikacijo za občane, tj. da sistem preko spleta in pametnih mobilnih naprav (iOS, Android, BlackBerry in Windows Phone) nudi informacije v naravnem jeziku. V okviru projekta (http://www.projekt-asistent.si/) je sistem Asistent v prvem letu vpeljalo 12 občin (Dobrova – Polhov Gradec, Litija, Ljubljana, Log – Dragomer, Mengeš, Pivka, Podvelka, Slovenj Gradec, Trbovlje, Vodice, Vransko, Šentjur, Združenje občin Slovenije). Izpeljali smo tudi dve delavnici s poučevanjem uporabe sistema.

Institut "Jožef Stefan"  je letos dogradil sistem - avtomatsko je zgradil asistente tudi za preostale občine, skupaj torej več kot 200 občin. Seznam in zemljevid vseh asistentov za občine se nahaja na http://www.projekt-asistent.si/asistenti-za-obcine/index.php/obcine-3/. Poleg tega je zgrajen tudi meta-asistent, ki zna vpraševati asistente posameznih občin (preko 200) in še druge asistente.
 

Možnost, da bo vsaka občina dobila svoj program za komunikacijo v naravnem jeziku, se zdi kot znanstvena fantastika. Da vas ne bo strah, velja omeniti, da je umetna inteligenca le delno sposobna odgovarjati kot človek, da potrebuje še kar nekaj časa za resnično približevanje ljudem. Vseeno gre napredek skokovito naprej in slovenske občine temu intenzivno sledimo in sodelujemo v tovrstnih projektih. Občanom lahko na ta način ponudimo informacijo v naravnem jeziku hitro in učinkovito 24ur na dan brez stroškov.

Katarina Čoklc (ZOS) in Matjaž Gams (Institut "Jozef Stefan")

natisni