temperatura 15°C
smer vetra SV
hitrost 1m/s

Sporočila za javnost

Poziv župana in poveljnika Štaba CZ Komen


Datum: 30.10.2020

Ob naraščajočem številu potrjeno okuženih s koronavirusno bolezniju COVID-19 v Občini Komen, objavljamo poziv župana mag. Erika Modica in poveljnika Štaba CZ Občine Komen Miloša Lozeja.

Drage občanke in občani Občine Komen!

Ponovno se obračava na vas s prošnjo, da s skupnimi močmi zajezimo širjenja virusa, ki je med nami. Statistični podatki zadnjih 14-ih dni za območje naše občine so skrb vzbujajoči. Trenutno je 41 potrjenih primerov z aktivno okužbo, kar predstavlja 1.160 primerov na 100.000 prebivalcev ali skoraj 1,2% celotnega prebivalstva naše občine. S tem sodimo med najbolj okužene občine v Sloveniji!

Porast števila okuženih se ne umirja. Prav nasprotno. Samo v zadnjih 7 dneh smo imeli v naši občini 22 potrjenih novih okužb. Tudi število občanov, ki potrebujejo hospitalizacijo in intenzivno terapijo se naglo veča, med njimi so tudi osebe, ki ne sodijo v rizične in ranljive skupine.

Prihodnji teden bomo ob pomoči Zdravstvenega doma Sežana v Komnu testirali na prisotnost virusa 225 oseb, občanov naše občine in tudi drugih občin, ki so zaposleni na območju naše občine. Želimo, da bi nato testirali tudi še druge ciljne skupine naših občanov. Na takšen način želimo z množičnim testiranjem čim hitreje odkriti tudi in predvsem asimptomatsko okužene osebe, ki so prav tako prenašalci virusa in še posebej zaradi odsotnosti bolezenskih znakov nehote prispevajo k hitremu širjenju virusa. Vendar pa le množično testiranje samo po sebi ne bo moglo zaustaviti širjenja virusa, če ne bomo vsi skupaj solidarni drug do drugega in če ne bomo imeli dovolj samodiscipline. V občini ne želimo s prepovedmi še nadalje omejevati kakovosti našega vsakdanjega življenja, zato za razliko od marsikatere druge občine nismo zaprli zunanjih športnih površin, otroških igrišč ali pokopališč v teh prazničnih dneh, saj smo prepričani, da bomo tudi brez prepovedi znali ravnati odgovorno.

Zato pozivava:

• vse, pri katerih je bila potrjena okužba s koronavirusom COVID -19, in vse, ki živijo skupaj z njimi, da striktno upoštevajo pravila karantene oziroma samoizolacije ter se ne družijo z drugimi. Če potrebujejo pomoč pri nakupu živil in zdravil ali pri drugih zares nujnih opravilih, se lahko obrnejo za pomoč k sosedom oziroma bližnjim le po telefonu. Za pomoč se lahko obrnejo tudi na člane in predsednike vaških odborov; pa tudi na občinski štab CZ 031 362 850,

• vse, da se v naslednjih dneh izognejo osebnim stikom v zaprtih prostorih z osebami, ki niso člani gospodinjstva, saj nam prav izkušnje iz naših vasi kažejo, da se virus izredno hitro širi med sosedi. Stike vzdržujte na prostem ob upoštevanju varnostne razdalje in vseh zaščitnih ukrepov,

• vse, da izkoristite lepo jesensko vreme in ter preživite čim več časa na svežem zraku in na soncu skupaj s člani svojega gospodinjstva ali kvečjemu z najožjim krogom oseb, s katerimi ste ali morate biti redno v stiku. Še posebej pozivava vse občanke in občane, da to soboto in nedeljo ob Dnevu mrtvih ne obiskujete grobov na pokopališčih in se tako izognete gneči in nepotrebnim bližnjim stikom z drugimi občani. Če je le možno, opravite obisk grobov na kakšen drug dan.

Prepričana sva, da lahko vsak izmed nas še bolj prispeva svoj delež k temu, da nam uspe omejiti širjenje virusa. Le tako se bomo izognili dodatnim državnim ukrepom za omejitev gibanja občanov, takim kot smo jim bili priča spomladi v sosednjih občinah v Republiki Italiji. Če želimo preprečiti še nadaljnje večanje števila hospitaliziranih občanov in nadaljnje državne omejevalne ukrepe na območju naše občine, moramo ukrepati takoj in se obnašati skrajno odgovorno drug do drugega.

Računava na vas!

Komen, 30.10.2020

Župan mag. Erik Modic

Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miloš Lozej

 

Hvala, ker ste odgovorni!

 

Poziv župana in CZ 30.10.2020.pdf

natisni