temperatura 15°C
smer vetra SV
hitrost 1m/s

Sporočila za javnost

Rezultati akcije množičnega testiranja na prisotnost virusa COVID-19 med zaposlenimi na območju Občine Komen


Datum: 11.11.2020

Občina Komen je zaradi hitrega slabšanja epidemiološke slike dne 22. oktobra 2020 OBJAVILA javni poziv vsem delodajalcem, s sedežem ali poslovno enoto na območju Občine Komen, na testiranje vseh zaposlenih na protitelesa SARS-COV-2 v krvi in testiranje z antigenskim testom.

S tem množičnim testiranjem smo želeli zmanjšati hitro širjenje virusa na območju Občine Komen, saj je znano, da velik del okuženih sploh ne kaže simptomov oziroma pokaže te šele s časom, čeprav so lahko že ves ta čas prenašalci virusa. Obenem smo želeli tudi pomagati našemu gospodarstvu, da lahko deluje čim bolj normalno v času epidemije, saj delavci večinoma nimajo možnosti, da bi ostali doma in so s tem izpostavljeni večjemu tveganju za okužbo.

 

Občina Komen se je Z AKCIJO zavezala, da bo v celoti plačala testiranje vsem zaposlenim s stalnim prebivališčem v Občini Komen, zaposlenim, ki nimajo stalnega prebivališča v Občini Komen pa 50% stroškov testiranja, pri čemer bi jim ostalih 50% kril delodajalec.

 

Do torka, 27. oktobra 2020 se je na testiranje prijavilo lepo število delodajalcev s skupnim številom 225 oseb, kar predstavlja več kot 30% vseh zaposlenih na območju Občine Komen (715 oseb). V času od 3. do 5. novembra je bilo v Komnu testiranih 220 prijavljenih oseb, od tega je imelo protitelesa 21 oseb (to je skoraj 10% vseh testiranih), od teh pa je bila le 1 oseba pozitivna pri antigenskem testu.

Vsem 21-im osebam s protitelesi je bil nato v Zdravstvenem domu Sežana v petek, 6. novembra in ponedeljek, 9. novembra odvzet bris (PCR test), na katerem je bilo pozitivnih 5 oseb. Poleg tega je Zdravstveni dom Sežana napotil na PCR testiranje tudi še nekatere druge osebe, ki živijo v skupnih gospodinjstvih z osebami, ki so imela protitelesa. Od teh sta bili pozitivni še dve osebi.

 

S to akcijo nam je uspelo odkriti skupaj 7 aktivno okuženih, ki so bili asimptomatski ali pa so imeli le blage simptome in s tem zagotoviti, da se te osebe lahko samoizolirajo in s tem preprečijo nadaljnjo nekontrolirano širjenje virusa med našimi občani. Akcija pa je tudi pokazala, da je bil v stiku z virusom sorazmerno velik delež aktivnega prebivalstva in da je med njimi aktivno okuženih najmanj še enkrat toliko, kot kažejo uradni statistični podatki.

Zahvaljujemo se Zdravstvenemu domu Sežana in njegovemu zdravstvenemu osebju, ki so v teh težkih časih, ko je naš zdravstveni sistem na robu svojih zmogljivosti, našli čas in energijo, da so v Komnu omogočili množično testiranje zaposlenih. Zahvala velja tudi vsem delodajalcem, ki so bili pripravljeni napotiti svoje zaposlene na testiranje in seveda samim zaposlenim, ki so bili pripravljeni ravnati odgovorno in s testiranjem prispevati svoj delež k omejitvi širjenje virusa in zaščiti drugih.

 

Župan

mag. Erik Modic

 

natisni