temperatura 22°C
smer vetra V
hitrost 2.7m/s

Koledar dogodkov

po to sr če pe so ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
<jul avgust 2022 sep>

Pomladne barve Krasa in Brkinov - doživetja v Štanjelu


Datum: od 15.04.2022 do 05.06.2022

Lokacija: Kras

Ujemite pomladne priložnosti za popotovanja med okusi in sledmi prazgodovine ter obisk Štanjela.

Skozi Štanjel skozi čas

Od prazgodovinske najdbe do gastronomskega užitka in turističnega spominka.

Štanjel velja za eno najstarejših naselij na Krasu. Grič Turn, na katerem se danes razprostira terasasto grajeno naselje, je bil zaradi strateške lege poseljen že v prazgodovini. Nevidne sledi iz bronaste in železne dobe, ko je bil Štanjel prazgodovinsko gradišče, varovano s kamnitim obzidjem, vam bo razkril izkušeni turistični vodnik skupaj z virtualnim dečkom Avikom, ki vas bosta popeljala skozi Štanjel skozi čas.

Po ogledu vam bo, v Vinoteki Grad Štanjel, chef Simo Komel predstavil in ponudil sadno vino ali zeliščni čaj ter prazgodovinsko jed, poustvarjeno po receptu primorskih minešter, ki jo bogatijo staro žito – pira, domača zelenjava (korenček, listi in gomolj zelene), zelišča (šetraj, rožmarin, peteršilj) ter meso jagenjčka, ovce in prašiča.

Domov si boste lahko odnesli tudi košček Krasa. V bližnjem turističnem informacijskem centru si boste lahko kupili domače spominke, ki so jih na temo življenja v gradiščih pripravili varovanci iz socialno varstvenega zavoda Dom na Krasu. Pripravljene glinene skledice, ponujene s suhimi zelišči ali svečko simbolizirajo lončarska znanja, katerih korenine segajo globoko v pretekla tisočletja.

Trajanje: 150 minut

Št. oseb: 2-40 oseb

Cena doživetja: 16€ na osebo

Doplačilo za turističnega vodnika: 60 € 

Prazgodovinski spominek (opcijsko): 14€

Možna doplačila:

Najem tablice za samostojni ogled z dečkom Avikom iz pradavnine za 2 uri za do 6 oseb 20 €. Najem tablice za samostojni ogled z dečkom Avikom iz pradavnine za 2 uri za do 6 oseb in prazgodovinski spominek 34 € Kavcija: 100 € ali rezervacija denarnih sredstev (op. Kavcija se ne vrača v primeru poškodbe ali odtujitve tablice).

Obvezna vnaprejšnja najava na info@visitstanjel.si ali 05 769 00 56 

 

Muzej Grad Štanjel in voden ogled Štanjela

Vas zanima, kako je občutiti moč in hlad burje? V Muzeju na gradu Štanjel lahko burjo srečate vsak dan, saj je del razstave tudi vetrovnik, kjer vas ta kraška čarovnica dodobra prepiha!

Razstava v Muzeju grad Štanjel je posvečena naravi in človeku na Krasu. Razstava je nekaj posebnega. Krasa ne boste le spoznali in se o njem naučil veliko novega, temveč, ga boste zaslišali, zavonjali, ga otipali … Razstava namreč gradi na izkustvenem doživljanju Krasa in njegove narave in kulture, saj vsaka izmed tem razstave vključuje interaktivni moment, ki vam bo razkril eno od skrivnosti Krasa.

Po ogledu muzeja si boste v spremstvu izkušenega lokalnega turističnega vodnika ogledali Štanjel. Razkril vam bo marsikatero zgodbo, ki jih že od prazgodovine ustvarja življenje tega edinstvenega kraškega naselja.

Trajanje: do 150 min.

Št oseb: od 2-40 oseb

Cena doživetja: 9€ na osebo

Doplačilo za turističnega vodnika: 60 € 

 

Prazgodovinski dan na Krasu

Odkrivanje zgodb in okusov prazgodovine. 

Doživetje boste začeli ob gradišču Debela Griža pri Volčjem Gradu - z okusno prazgodovinsko tablico, narejeno iz sestavin, ki so jih poznali in uporabljali v času kulture gradišč. Izkušen vodnik vas bo z zanimivimi zgodbami popeljal v  prazgodovino, skozi voden ogled gradišča Debela griža, ki je eno najslikovitejših in najbolje ohranjenih nižinskih prazgodovinskih gradišč na Krasu. Je ostanek mogočnega utrjenega obroča iz obdobja bronaste in železne dobe, kjer so ljudje živeli. Na Krasu so se pojavila v bronasti dobi, okoli leta 1600 pr. n. št. in razcvet doživela v železni dobi (nekje med 1000 in 500 pr. n. št.). Po ogledu vam bo v Vinoteki Grad Štanjel chef Simo Komel predstavil in ponudil sadno vino ali zeliščni čaj ter prazgodovinsko jed,  pripravljeno po receptu primorskih minešter, ki jo bogatijo staro žito – pira, domača zelenjava (korenček, listi in gomolj zelene), zelišča (šetraj, rožmarin, peteršilj) ter slanina, meso jagenjčka in meso kozlička.

Začetek poti: Gradišče Debela Griža pri Volčjem gradu

Trajanje: 180 minut

Št. oseb: min. 2 osebi

Cena: 16€ na osebo

Doplačilo za turističnega vodnika: 60 € (za skupino do 50 oseb)

Prazgodovinski spominek (opcijsko): 14€

Ob petkih, sobotah in nedeljah po obvezni vnaprejšnji najavi na info@visitstanjel.si ali 05 769 00 56 

 

 

 

 

natisni