temperatura 10°C
smer vetra JZ
hitrost 0.9m/s

Ostala obvestila za občane

Odločba Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - ukrepi v zvezi s pojavom bolezni modrikastega jezika (BT)


Datum: 29.08.2016

 

Že v novembru 2015 je Uprava za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR)  javnost seznanila s prvim primerom bolezni modrikastega jezika (serotipa 4) katerega so zaznali na območju SV Slovenije v bližini avstrijske meje. Na podlagi sklepov Državnega središča za nadzor bolezni (DSNB) je UVHVVR določila območje z omejitvami. 

V prispevku za javnost je UVHVVR podala nekaj ključnih informacij o bolezni modrikastega jezika.

Povzetek:

OPIS KLINIČNIH ZNAKOV BOLEZNI

Bolezen modrikastega jezika (BT) je virusna bolezen, ki se tradicionalno pojavlja v državah Sredozemlja, v zadnjih letih pa se je bolezen pojavila tudi drugod po Evropi. V letu 2006 se je v SZ Evropi pojavil BTV 8, od lanskega leta pa se v državah JV in Srednje Evrope pojavlja BTV 4. Bolezen prizadene vse prežvekovalce (drobnico, govedo, tudi divjad). Širi se s krvosesnimi mušicami, neposredni prenos iz živali na žival ni poznan prav tako pa bolezen ne spada v skupino zoonoz. Po inkubacijskem času, to je času od okužbe do pojava prvih kliničnih znakov, ki po navadi traja 3 do 8 dni se lahko pojavi vročina med 40,5 °C in 41 °C. Po približno 48 urah se lahko pojavi izcedek iz nosu in slinjenje, pordel smrček in očesne veznice. Kasneje slina postane penasta, pojavijo se razjede po smrčku in ustni votlini, včasih tudi po vimenu. Opazna je otekla sluznica ustnic, dlesni brezzobe plošče in jezika. Mlečnost lahko zelo pade prav tako pa lahko pride do mastitisa. Živali se težko gibajo zaradi prizadetosti gibalnega aparata (parklji in sklepi). Močno je lahko prizadeta tudi reprodukcijska sposobnost plemenic (pregonitve, zvrgavanja, nevitalna oz. mrtvorojene živali). Stopnja obolevnosti in smrtnosti je odvisna od serotipa povzročitelja.

Pri BTV 4 sta, glede na podatke držav, kjer se je bolezen pojavila, obolevnost in smrtnost zelo nizki (obolevnost 5%, smrtnost pod 1%).

Zdravljenje bolezni je omejeno le na blaženje simptomov in lajšanje bolečine. Zaradi dolgotrajnosti kliničnih znakov bolezen lahko povzroča ekonomsko škodo.

Ukrepi na okuženem gospodarstvu ter na območju z omejitvami se izvajajo v skladu s Pravilnikom o ukrepih za ugotavljanje, preprečevanje in zatiranje bolezni modrikastega jezika (Ur. L. št. 73/12) in Uredbo Komisije (ES) št. 1266/2007.

Z dnem 26. 8. 2016 je UVHVVR izdala Odločbo imetnikom živali, ki redijo govedo, drobnico, prostoživeče prežvekovalce v oborah (dovzetne živali) in se nahajajo na območju upravnih enot SEŽANA, KOPER, IZOLA, PIRAN.

Odločba.pdf

natisni