temperatura 14°C
smer vetra V
hitrost 2.5m/s

Ostala obvestila za občane

Spomin na primorske padalce


Datum: 03.11.2016

Prihodnji teden bo spet priložnost, da se obudi spomin na junaško in tragično pot primorskih padalcev. Pred ploščo na Fakinovi domačiji v Škrbini bo v petek, 11. novembra, v priredbi Občine Komen in Vaške skupnosti Škrbina že 19. žalna slovesnost s polaganjem vencev, nagovori in kulturnim sporedom. Začela se bo ob 11. uri, pred tem, ob 10. uri, pa bo v vaški cerkvi sv. Antona maša zadušnica.

Že v sredo, 9. novembra, pa bo ob 18. uri tradicionalni spominski večer, tokrat v Knjižnici Komen, in ne v Kulturnem domu. Gostja večera bo namreč plodna publicistka, etnologinja in literarna zgodovinarka, Štrekljeva nagrajenka ter izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti prof. ddr. Marija Stanonik. Pogovor z njo bo vodil Ivo Jevnikar.

Prof. Stanonikova, ki se je rodila leta 1947 na Dobračevi pri Žireh, med drugim že dolgo raziskuje slovensko pesništvo v času druge svetovne vojne, in to ne glede na »barvo«in usodo ustvarjalcev, pa naj gre za tigrovce, partizane, pripadnike protirevolucionarnih skupin, mobilizirance v italijansko ali nemško vojsko. Izbor zbranega gradiva je znanstveno, vendar z veliko človeško občutljivostjo in v duhu sprave ter domoljubja strnila v pet knjig, ki jih povezuje naslo »Poezija konteksta«. V knjigi »Slovenska pesem v tujem škornju od dóma do puščavskega peska, Slovensko odporniško pesnjenje pod italijanskim fašizmom (1920-1943) in v Severni Afriki (1943-1945)«, ki je izšla pri Mladiki v Trstu leta 2014, tako obravnava tudi primorske vojake v Afriki, med njimi nekaj pesniško nadarjenih padalcev.

Prijazno vabljeni!

natisni