temperatura 12°C
smer vetra JZ
hitrost 8.6m/s

Ostala obvestila za občane

20. Spominska svečanost ob spomeniku padlim padalcem v Škrbini


Datum: 10.11.2017

 

V sredo je bil v knjižnici v Komnu kulturni večer v okviru letošnjih spominskih pobud za primorske padalce. Prisotne sta pozdravila direktorica Kosovelove knjižnice Magdalena Svetina Terčon in komenski podžupan Valter Ščuka. Nato je zgodovinar iz Koroškega pokrajinskega muzeja v Slovenj Gradcu dr. Marjan Linasi, ki je pred kratkim izdal knjigo Koroške vojne zgodbe, v pogovoru z moderatorjem Ivom Jevnikarjem in občinstvom na podlagi dolgoletnih raziskav predstavil nekaj nič kaj črnobelih zgodb v zvezi s partizani, padalci in zavezniškimi misijami na Koroškem.

Posebej je izpostavil s samega partijskega in partizanskega vrha zaukazani umor britanskega »majorja Cahusaca«. To je bil Alfgar Hesketh Prichard iz misije Clowder, ki je decembra 1944 skušal spodbujati protinacistični odpor na Koroškem. Pogovor pa se je dotaknil tudi povojnega izginotja primorskega padalca Miloša Adamiča, ki je bil od jeseni 1943 do junija 1945 radiotelegrafist na Koroškem.

Ravno pred spominsko tablo na njegovi rojstni hiši v Škrbini pri Komnu bo jutri ob 11. uri že 20. spominska svečanost, posvečena primorskim padalcem. Slavnostna govornica bo zdravnica dr. Mateja Lenščak iz Ljubljane. Njen oče Zdravko Lenščak sicer ni bil Primorec, vendar se je s padalom spustil na Šentviško planoto 18. julija 1943 s tremi primorskimi padalci. Izginil je novembra 1945.

Spregovorili bodo še komenski podžupan Valter Ščuka, britanska veleposlanica v Sloveniji Sophie Honey in namestnik ameriškega veleposlanika v Sloveniji Gautam Rana. Na sporedu bodo še polaganje vencev in glasbene ter recitacijske točke.

Pred tem, ob 10. uri, bo vojaški duhovnik daroval mašo zadušnico v cerkvi sv. Antona.

 

natisni