temperatura 20°C
smer vetra J
hitrost 0.6m/s

Sporočila za javnost

Podpis sporazuma o pobratenju med Občino Komen in Občino Kungota


Datum: 22.11.2016

 

V soboto, 12. novembra 2016, je bil v prostorih Spacalove galerije v Štanjelu podpisan Sporazum o pobratenju med Občino Komen in Občino Kungota.

Sporazum je plod dolgoletnega prijateljevanja med društvi in posamezniki obeh občin. Zametki prvih srečevanj segajo v daljna sedemdeseta leta. Nekje med letoma 1977 in 1979 je med takratno KS Komen in KS Zgornja Kungota vzniknila prva ideja o pobratenju. Glavna nosilca pobude za pobratenje sta bila g. Jožef Adamič in g. Jože Sever. Gospodu Severju so se okolje in prebivalci Krasa usedli v srce v letih, ko je na Krasu služboval. Ideja o »uradnem« pobratenju med občinama ni nikoli zamrla. Zahvala, da so vezi prijateljstva zdržale vse do danes, gre predvsem posameznikom in prostovoljnima gasilskima društvoma obeh občin. To sta v slovesnem nagovoru poudarila tudi oba župana, g. Marko Bandelli, župan občine Komen in g. Igor Stropnik, župan občine Kungota. Orise prvih idej o pobratenju sta predstavila začetna pobudnika, g. Jožef Adamič in ga. Milena Lozar.

Slavnostni dogodek je Občina Komen organizirala v Štanjelu, v prostorih Spacalove galerije, v soboto, 12. novembra 2016. Dogodka so se udeležili gostje iz Občine Kungota (župan s sodelavci iz občinske uprave, predstavniki njihovih društev, predstavniki nekdanjih političnih organizacij) ter ostali povabljenci s strani Občine Komen. Dogodek je izzvenel slovesno in čustveno. Ali, kot je hudomušno navrgla povezovalka programa, Ana Godnik: "Simbolika je že v tem, da župana Sporazum podpisujeta na poročni mizi v Spacalovi galeriji. Torej, vzemimo to kot poroko, katere zaobljube bodo trdno držale".

Dogodek je bil kot nekakšen uvod v praznovanje Martinovega, ki se je tistega dne odvijalo na gradu Štanjel. Popoldan je minil v znamenju skupnega druženja, obujanju spominov in tkanju vezi za prihodnost.

natisni