temperatura 16°C
smer vetra V
hitrost 4.2m/s

Sporočila za javnost

Nagovor župana mag. Erika Modica ob trenutni epidemiološki situaciji


Datum: 19.10.2020

Drage občanke in občani Občine Komen,

Žal se tudi v naši občini epidemiološke razmere čedalje bolj zaostrujejo. Vse do 21. septembra 2020 smo bili ena izmed redkih slovenskih občin brez uradno zaznanih okužb in smo živeli v navidezno varnem mehurčku. Od takrat temu ni več tako. Ta konec tedna so bile med nami potrjene tri nove okužbe, skupaj torej že 15. Samo v zadnjih 14-ih dneh smo zabeležili 8 novih primerov. To morda ne zveni veliko. Preračunano na 100.000 oseb pa to pomeni 227 primerov. In s tem smo že globoko rdeče obarvana občina in nič kaj dosti boljši od slovenskega povprečja. 

Tako kot drugod po svetu, se je tudi pri naših občanih okužba manifestirala na zelo različne načine. Od popolnoma asimptomatskega poteka okužbe do potrebe po hospitalizaciji in priključitve na aparat za dovajanje kisika. K sreči doslej še nismo imeli smrtnega primera.

Podobno kot v drugih šolah se tudi v komenski šoli povečuje število okužb in to kljub temu, da je vodstvo naše šole izvajalo vse potrebne zaščitne ukrepe. Od 8-ih primerov v zadnjih 14-ih dneh gre najmanj polovica na račun učencev osnovne šole, poleg 5.a razreda so tudi nekateri drugi učenci v karanteni. Poleg tega sta okuženi še dve učiteljici, ki sicer nista naši občanki in se zato ne pojavita v naši občinski statistki.

V petek je preko videokonference potekala seja občinskega štaba civilne zaščite, na kateri smo obravnavali aktualne razmere. Odločili smo se, da se zaradi povečanega števila okužb v šoli do nadaljnjega uporablja obe šolski telovadnici le še za potrebe šolske dejavnosti in ne več za prostočasne aktivnosti zunanjih uporabnikov. 

 

Zaradi teh okužb smo se po posvetovanju z regijskim poveljnikom civilne zaščite in vodstvom NIJZ skupaj z ravnateljico odločili, da napotimo 4.a razred komenske šole od ponedeljka dalje v karanteno, vse zaposlene iz komenske šole, ki so bili v stiku z okuženimi, pa isti dan na odvzem brisa v ZD Sežana.

 

Skupaj z ZD Sežana proučujemo tudi vse možnosti za pospešeno testiranje naših občanov na protitelesa proti COVID-19, predvsem tistih, ki so zaposleni na območju naše občine. V naslednjih dneh bomo vse delodajalce na območju naše občine obvestili o pogojih in možnostih za tovrstno testiranje zaposlenih.

Vsi napori gredo torej v smeri čim hitrejšega odkrivanja okužb in lokalizacije le-teh. Seveda pa vsi ti napori ne bodo obrodili sadov, če pri tem ne boste sodelovali tudi vi, drage občanke in občani. Če želimo to jesen in zimo živeti kolikor toliko normalno življenje, kar pomeni, da bomo kolikor toliko normalno hodili v službo, da bosta kolikor toliko normalno delovali šola in vrtec v Komnu ter Štanjelu, da bodo kolikor toliko normalno delovali zdravstveni postaji v Komnu in Dutovljah ter zdravstveni dom v Sežani, moramo odslej ravnati odgovorno do drugih in do nas samih. Le tako bomo lahko zaščitili tiste izmed nas, ki jih COVID-19 najbolj ogroža in poskrbeli za to, da bomo imeli tudi v prihodnje še dovolj zdravstvenega osebja za obvladovanje drugih bolezni. 

To ne pomeni samo, da upoštevamo nam vsem dobro poznane higienske standarde, da ne prirejamo večjih druženj, da nismo v stiku z drugimi, ko kažemo simptome, ki bi lahko bili tudi posledica okužbe s COVID-19. Vse to je osnovni standard našega ravnanja, o katerem nima smisla izgubljati besed. Zdaj smo v tako resni fazi epidemije, da moramo odslej ravnati izredno odgovorno in solidarno. Kaj to pomeni? Če izvemo, da smo pozitivni, moramo o tem obvestiti vse, s katerimi smo bili v zadnjih dneh v stiku. Ni sramota, če smo okuženi, sramota pa je, če tega ne sporočimo vsem tistim, ki bi to morali vedeti. To se je dogajalo in se žal še vedno dogaja -  tudi v naši občini! Če tega ne bomo spremenili, ne moremo zaustaviti virusa.

Prav tako pa je tudi sramota, če ožigosamo in izobčimo vse tiste, ki so okuženi. Prav ti potrebujejo našo pomoč in solidarnost – seveda na varen način, brez da bi pri tem ogrozili svoje lastno zdravje. Žal so bili in imamo še vedno take primere -  tudi v naši občini! Če tega ne bomo spremenili, naša družba na dolgi rok ne more preživeti. 

Hvala vsem, ki ste že doslej ravnali odgovorno in solidarno! 

Vaš župan, Erik Modic

 

 

natisni