Skoči na vsebino

Prostoferke – srčne prostovoljke, ki ohranjajo vozniško kondicijo

11. 03. 2024

Občina Komen skupaj z zavodom Zlata mreža od septembra 2019 izvaja projekt Prostofer, ki je prostovoljski projekt za izboljšanje trajnostne mobilnosti starejših. Projekt povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Prostofer je namenjen vsem starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do  javnih ustanov, trgovin ipd.

V Zlati mreži so skupaj z Zavarovalnico Triglav, ki podpira  projekt PROSTOFER, ob dnevu žena zasnovali serijo video vsebin, s katerimi se želijo pokloniti prostovoljkam, še posebno prostovoljnim voznicam – prostoferkam.

Podali so se po Sloveniji in obiskali 7 občin, kjer opravljajo brezplačne prevoze za starejše tudi prostoferke. Te so jim iskreno zaupale svoje izkušnje, pa tudi svoj pogled na svet.

Del prispevka je nastal tudi v Občini Komen.

 https://www.rtvslo.si/zabava-in-slog/avtomobilnost/zgodbe-sedmih-prostoferk-ki-izboljsujejo-mobilnost-starejsih/700844

 https://www.facebook.com/zlata.mreza/posts/pfbid0mg7LyvrkbkP8PyJ7gemkRVRRzRZV2ds1NnTXGN2GnUjjYD5LMHciVqjpjY6jzswLl

V zadnjem času se je število prostovoljcev zmanjšalo, kar posledično pomeni, da so preostali veliko bolj obremenjeni in ne zmorejo več opraviti vseh potrebnih prevozov.

Prav zato vabimo vse voznike, ki si želijo postati prostoferji v občini Komen, naj pokličejo Sorajo Balantič na telefon 031 327 894 ali pišejo na e-naslov: soraja.balantic@komen.si.

Veseli bi bili vsakega prostovoljca, ki bi bil pripravljen opravljati prevoz tudi samo nekajkrat oz. enkrat mesečno. Vsaka dodatna pomoč, bi bila več kot dobrodošla.

V kolikor ne bomo uspeli pridobiti novih voznikov, bomo v prihodnje primorani krčiti obseg storitve, česar pa si ne želimo, saj je sama storitev med uporabniki lepo sprejeta in kot se je izkazalo tekom izvajanja projekta tudi nujno potrebna.

Pozivamo vas, da se pridružite ekipi prostoferjev v Občini Komen in tako izkažete solidarnost do ljudi, ki potrebujejo našo pomoč.

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA