Skoči na vsebino

Kulturni inkubator Štanjel

Status:
Vrednost investicije:
2.045.651,00 EUR
Lastna sredstva:
385.661,00 EUR
Sredstva državnega proračuna:
1.659.990,00 EUR
Kulturni inkubator Štanjel

Kulturni inkubator Štanjel (KIŠ) je ključen projekt obnove in programske revitalizacije kulturnega spomenika Grad Štanjel, ki bo zagotovil inovativne oblike prezentiranja kulturne dediščine in uvedel nova kreativna turistična doživetja. S KIŠ Štanjel dobiva celovito in celoletno kulturno, turistično in pedagoško ponudbo ter nove podjetniške programe.Do leta 2025 bomo s pomočjo tega projekta dokončali skoraj 50 let trajajočo obnovo štanjelskega gradu. Prvič po miniranju štanjelskega gradu v letu 1944 bo le-ta spet zablestel v svojem prvotnem sijaju.
Hkrati pa bo Slovenija dobila tudi svoj prvi muzej slovenskega jezika in knjige, kjer bomo na enem mestu na sodoben in interaktiven način predstavili tudi vsa narečja s celotnega slovenskega kulturnega prostora - od Slovenske Benečije do Porabja in Avstrijske Koroške ter Avstrijske Štajerske do Istre. Poleg novih muzejskih prostorov bomo tako odprli novo poročno dvorano in sodobne konferenčne prostore, ki bodo dostopni tudi invalidom ter prostore za start-up podjetja s področja kulture in turizma. Prav tako bo tudi grajsko dvorišče dobilo svojo končno podobo.
S skupno vrednostjo več kot 2,1 mio. EUR gre za največjo posamično investicijo v obnovo štanjelskega gradu, s katero si bomo zagotovili več kot 900 m2 na novo urejenih grajskih prostorov. Projekt se sofinancira iz evropskega Načrta za odpornost in okrevanje (NOO).

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA