Skoči na vsebino

KULTURNO DRUŠTVO COMINUM (MePZ Cominum)

Predsednica: Rosana Švara 041 339 048

Naslov: Kulturno društvo Cominum, Komen 96 b, 6223 Komen

Elektronska pošta:   

www.facebook.com/Cominum/

 

Na skrajnem zahodu naše dežele, tam, kjer se kamniti Kras spogleduje z modrino Jadrana in bleščavimi vrhovi Alp, stoji Komen, dom našega pevskega zbora. V teh krajih je pesem doma, saj je od nekdaj tkala močno vez med ljudmi, jim lajšala delo na trdi kraški zemlji in tolažila v najtežjih trenutkih. Iz teh globokih korenin je vzklila želja, ki je pred enajstimi leti v pesmi združila kakšnih 20 mladih navdušencev. Skupina se je občinstvu najprej predstavljala kot Mladinski cerkveni pevski zbor, kmalu pa je začela prepevati tudi ljudske in umetne pesmi ter se preimenovala v Vokalno skupino Cominum. To ime so zasledili v starih zapisih krajevne zgodovine, kjer se prvič omenja njihov kraj. S svojo prisrčno neposrednostjo so mladi pevci hitro osvojili srca svojih poslušalcev, ki še danes zvesto spremljajo vse njihove nastope. Uspehi in priljubljenost so iz leta v leto privabljali nove pevce in pevke. Tako je iz maloštevilne skupine nastal zbor z več kot 40 člani.

Ambicije in želje po napredku so nas vodile na številne nastope in gostovanja širom Slovenije. Zbor se redno udeležuje revije Primorska poje, za sabo imamo več samostojnih koncertov, ob 10. obletnici delovanja smo posneli tudi zgoščenko. Z izvedbo različnih kulturnih prireditev se vedno znova pokažemo kot uspešni organizatorji in dobri gostitelji. V zadnjih letih precej gostujemo tudi v tujini, predvsem v Nemčiji na raznih nastopih in festivalih. Uspehi seveda ne pridejo sami; so plod neštetih pevskih vaj, vztrajnega dela in pravega vodstva. Zbor že od samih začetkov neutrudno in požrtvovalno vodi profesorica Ingrid Tavčar, ki je svoje klavirsko znanje nadgradila z zborovodsko šolo in se dodatno izpopolnjuje v vokalni tehniki. Repertoar zbora je precej raznolik, saj obsega umetne in sakralne skladbe različnih obdobij ter mnogo priredb ljudskih in popularnih skladb. Pri izbiri pevskega materiala zborovodkinjo vodi, kot sama pravi, »želja, da bi vsak pevec našel v zboru nekaj zase«.

Za vse naše delo črpamo energijo iz dveh virov. Prvi je prijateljevanje, smeh, druženje po pevskih vajah, nazdravljanje slavljencem, dejstvo, da se skupaj veselimo ob lepih priložnostih in skupaj držimo, ko nam življenje postreže z manj lepimi dogodki. Drugi vir je glasba – zaradi nje smo skupaj že enajst let in je tisti vzvod, ki na naše koncerte zvabi številne poslušalce. Tako se ob bučnem aplavzu sklene ta prijetni krog, sestavljen iz dela, dolgih ur vaj, neštetih čustev in dogodkov. Ampak to ni konec, to je vzpodbuda, da gremo po naši pevski poti še naprej.  

 

 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA