Skoči na vsebino

Štrekljeva nagrada

Štrekljeva nagrada je poimenovana po dr. Karlu Štreklju, ki je bil rojen leta 1859 v Gorjanskem pri Komnu. Po univerzitetnem študiju in doktorski dizertaciji je bil več let domači učitelj in docent na Dunaju in graški univerzi. Bil je znanstveni raziskovalec slovenske historične slovnice, dialektologije in etnologije. Pri Slovenski matici je prevzel skrb za izdajo slovenskih ljudskih pesmi in pripravil zbirko Slovenske narodne pesmi. Izdaja te zbirke je bila ob izidu najboljša in najobširnejša taka zbirka pri slovanskih narodih.(Iz Listine o ustanovitvi Nagrade Karla Štreklja)

Štrekljevo nagrado podeljuje Odbor za Štrekljevo nagrado posameznikom ali skupinam za življensko delo ali izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v besedi in pesmi.

Sedemčlanski odbor za Štrekljevo nagrado imenuje župan občine Komen za mandatno dobo štirih let. Po položaju so člani Odbora župan občine Komen, predstavnik Upravnega odbora Sklada RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti  in vodja območne izpostave SLKD Sežana.

Ostali štirje člani so v odbor imenovani na predlog Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in Republiškega sklada za ljubiteljske dejavnosti.

Predsednik odbora je župan občine Komen.

Pravilnik o podelitvi Štrekljeve nagrade.pdf

Spominska soba dr. Karla Štreklja v Gorjanskem 

 

Dobitniki Štrekljeve nagrade

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA