Skoči na vsebino

Marija Kozar - Mukič (2005)

Iz utemeljitve ob podelitvi Štrekljeve nagrade:

Marija Kozar-Mukič se je rodila 8.marca 1952 v Budimpešti, kjer je končala tudi vse šolanje do srednje šole ter si nabrala moči za študij etnologije in slovenščine na Ljubljanski Filozofski fakulteti. In jo je tista notranja sila, ljubezen do naroda, speljala spet na Madžarsko. Kot drzna ptica zamolčanih sanj se od leta 1979 strokovno razdaja etnologiji in vsemu tistemu duhovnemu bogastvu Slovencev na Madžarskem, ki je porok ohranjanja majhnega naroda sredi večinskega madžarsko govorečega. Slovenski muzej Avgusta Pavla v Monoštru bogati njena stalna razstava »Slovenci v okolici Monoštra«. Tudi slovenske oddaje Madžarskega radia ureja že tretje desetletje. Preizkusila se je v kot pedagoginja v poučevanju slovenščine in tri leta predavala etnologijo na Visoki pedagoški šoli na Madžarskem.

Izrednega pomena je njeno znanstveno raziskovalno delo – objavila je več kot dvesto znanstvenih in poljudno znanstvenih spisov ter šest knjig v slovenskem in madžarskem jeziku. Posebej je omembe vreden pionirski etnološki dvojezični besednjak, ki ga je poimenovala »Etnološki slovar Slovencev na Madžarskem«. Je soavtorica učbenikov »Spoznavanje slovenstva od 1. do 4. razreda in od 7. do 10. razreda. Uredila je štiri zvezke dvojezičnega zbornika »Etnologija Slovencev na madžarskem«.   

Njena raziskovalna žilica in neizmerno poznavanje etnologije jo sili vselej med ljudi, kajti strokovno moč vsrkava vase iz življenja Porabskih Slovencev. Problemi tega življenja ji zato niso tuji, in kar je izredno dragoceno, razgalja jih svetu z močjo trdnih dokazov in stroke. Porabje je prav po zaslugi Marije Kozar-Mukič najtemeljiteje raziskano območje zunaj državnih meja Slovenije. Dejavno prisotna je v oblastnih, strokovnih in kulturnih okoljih na Madžarskem, mogli bi strniti misel: Drzna ptica Slovencev na Madžarskem je naša dobitnica Štrekljeve nagrade. 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA