Skoči na vsebino

TURISTIČNO IN ŠPORTNO DRUŠTVO S'ČANSKI PUNTARJI

Sveto je znano kot puntarska vas na Krasu. Zakaj je temu tako, so s pomočjo pripovedi starejših prebivalcev, predvsem pa brskanja po literaturi in arhivih, v istoimenski knjigi, ki je izšla leta 1997, ugotavljali njeni avtorji – prav tako domačini. »Ime, ki hkrati govori o nečem, kar nam je drago in počaščeno s svetostjo, po drugi strani pa uporno, pokončno in nezlomljivo z vsajeno trmo. Kaj je tisto pravo, je težko odgovoriti. Romarska pot je vodila v Sveto, domnevno že v začetku tisočletja k sv. Miklavžu, kasneje v srednjem veku k sv. Tilnu. Morebiti od tu ime Sveto. In tisto drugo ime »Puntarji«, kar velja za Svečane, od kar vaščani pomnijo. Bog vedi, od kod in od kdaj izvira. Morebiti sega v čas protestantizma na Slovenskem, ko se vaščani kar niso hoteli otresti nove vere in so se upirali ponovnemu pokristjanjenju. Ali pa v čas tolminskega punta, ko so se vaščani pridružili uporu proti tlačanstvu in novim dajatvam grofovski gospodi. Domnevam, da je bilo gorečnosti v obeh primerih na pretek,« je zapisala Bojana Kermolj.  

Kljub ne povsem razjasnjenemu izvoru imena, pa dvoma o tem, kako bomo ponosni in trmasti Kraševci poimenovali društvo, ki smo ga ustanovili decembra 2015, ni bilo – mi smo in bomo S'čanski puntarji! Člani društva so vaščani in drugi ljubitelji naše vasi. Primaren namen in cilj društva je s športnimi, kulturnimi in drugimi dogodki krepiti vezi med sokrajani, ohraniti dragocene ljudske običaje, vzdrževati krajinsko dediščino, hkrati pa krepiti prepoznavnost tega kraškega bisera oziroma njegovega turističnega potenciala.  

In naš simbol? Čeprav sta zaradi največje prepoznavnosti stebra naše vasi po svoji obliki edinstvena cerkev sv. Tilna in 500 let stara lipa, smo želeli v društvu v ospredje postaviti skrb za ohranjanje naše kulturne in krajinske dediščine. Izbrali smo pastirsko hiško – ta skromna, a hkrati izvirna, izstopajoča kamnita gradbena mojstrovina priča o preprostem in hkrati težkem življenju naših prednikov, ki pa ga v sodobnem tempu življenja ne gre pozabiti. Preštevilne po Krasu so sicer na žalost nezaščitene, nedvomno pa so lepa priložnost za obogatitev turistične ponudbe. Tudi zato smo kmalu po ustanovitvi društva poprijeli za delo in s pomočjo kraškega raziskovalca Borisa Čoka tri tudi obnovili.  

Društvo sicer nekajkrat letno uspešno organizira – zdaj že tradicionalna – družabna dogajanja, ki so lepo obiskana. Večja prireditev je denimo »Pohod po Maherjevih poteh« konec aprila. Tega organiziramo v čast pokojnemu sovaščanu, Igorju Maherju – nekdanjemu gorniku, kolesarju, fotografu, publicistu, biologu in raziskovalcu. Krasu in Svetemu se je razdajal, bil je vedno poln dela, idej in načrtov, vselej razvojno naravnanih. In vidnejši projekt za našo vas je v njegovi bogati zapuščini nedvomno »Sveto skozi vse leto«, zasnova peš in kolesarskih poti, ki so ovekovečene tudi na tabli pri avtobusni postaji ob cerkvi na začetku vasi, privabljajo pa obiskovalce z vseh koncev Slovenije, ki se želijo naužiti spokojnosti te edinstvene pokrajine. Osrednji dogodek pa je praznovanje Sv. Tilna – svetnika in zavetnika naše cerkve – prvo nedeljo v septembru, kjer druženje popestrimo s tombolo, vleko vrvi, ugibanjem višine pršuta, raznoliko ponudbo domačih izdelkov na stojnicah, vse skupaj pa poteka ob dobri hrani. Odlično vzdušje je seveda tudi na pustovanju, ob dvigu prvomajskega mlaja in prižiganju kresa, pa na junijski nogometni tekmi, v kateri se pomerijo prebivalci spodnjega in zgornjega dela vasi, ter ob decembrskem prižigu prazničnih lučk na drevescu v središču vasi. Prav tako se trudimo, da vaščanom vsakič ponudimo nekaj novega – tako smo denimo organizirali tudi predavanje o gradišču Martinišče, pa novoletne delavnice, kjer smo izdelovali okrasne svečke, pred kratkim so uživali tudi v glasbenem večeru s sežansko godbo. In idej je še mnogo …  

Društvo se bo tudi v prihodnje trudilo in delovalo za razvoj vasi – potreb po izboljšavah ni malo, idej in načrtov ne manjka. Zavedamo pa se pomena dobrega sodelovanja, zato smo vedno odprti za pobude in predloge, ki bi utegnili oplemenititi videz vaše vasi in dogajanje v njej.  

 Osnovni podatki:

Ime: Turistično in športno društvo S'čanski puntarji  

Predsednik: Tjaš Saksida (+386 40/725-753)  

Naslov: Sveto 36 a, 6223 Komen  

e-pošta: puntarji.sveto@gmail.com  

FB stran: Turistično in športno društvo S'čanski puntarji  

 

 

Dru__tvo_S__anski_puntarji.jpg

 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA