Skoči na vsebino

Priznanja občine Komen za leto 2022

ZLATI GRB OBČINE KOMENMarija Jera in Jožef Švagelj

9043_Erik_Modic_izro__a_kamniti_pladenj_Mariji_in_Jo__efu___vaglju-prejemnikoma_zlatega_grba.JPGMarija Jera in Jožef Švagelj s svojim delom in življenjem oživljata stari Štanjel. V 70. ih letih sta bila prva, ki sta se v gornjem Štanjelu naselila z mlado družino, ter si z obnovo propadajoče stavbe ustvarila dom. Pred 25 leti sta za promocijo turizma ustanovila družbo Nassa Desella. V dolgoročni najem sta od takratne Občine Sežana vzela na novo obnovljeni Stolp na vratih in mu vdahnila novo življenje ter v Štanjelu vpeljala turistično vodenje za zaključene skupine.

Marija Jera Švagelj je bila urednica glasila Krajevne skupnosti Štanjel, ter je prevedla knjigo Moja dežela in moji ljudje rojakinje Wande Škof Newby.

Opozarjala in ozaveščala sta javnost o pomenu slavnih štanjelskih rojakov in osvetljevala pomen in njihovo delo za razvoj kraja in širše skupnosti. Bila sta aktivna pri postavitvi spominske plošče rojaku Josipu Abramu, spominskega obeležja škofu Antonu Mahniču na zakristiji štanjelske cerkve. Jožef Švagelj je kot aktivni čebelar podal tudi pobudo za ponovno postavitev Fabianijevega čebelnjaka pod Kobdiljskim stolpom, za katerega sedaj tudi skrbi.

(povzeto po predlogu predlagatelja VS Štanjel)

 

ZLATI GRB OBČINE KOMEN:  Nogometni klub Komen

Slavnostna_seja_17_.6__12_.JPGNogometni klub Komen je bil ustanovljen januarja 1972 na ustanovni konferenci v prostorih Zadružnega doma Komen na pobudo iniciativnega odbora pod vodstvom Bogdana Fona iz Brij.

V teh petdesetih letih obstoja je Nogometni klub s pomočjo donatorjev, sponzorjev ter s prostovoljnim delom članov in drugih entuziastov s širšega območja komenskega Krasa zgradil nogometno igrišče s pripadajočimi objekti, v devetdesetih letih pa še na južni strani igrišča prireditveni prostor z asfaltnim igriščem za mali nogomet.

Nogometni klub je od samega začetka nastopal v Enotni primorski nogometni ligi, največji uspeh pa je doživel konec devetdesetih let z uvrstitvijo v 3. slovensko ligo. Veliko pozornosti usmerja v vzgojo mladih športnikov in izobraževanje strokovnega kadra. Pred 25 leti je bila ustanovljena Mladinska nogometna šola Komen, ki poleg redne vadbe nogometa ponuja tudi krožke za najmlajše v OŠ Komen, POŠ Štanjel in OŠ Branik. V okviru NK Komen deluje tudi veteranska sekcija.

Danes društvo združuje 220 članov.

(povzeto po predlogu predlagatelja Jožefa in Damjane Kovačič)

 

PRIZNANJE OBČINE KOMEN:  Društvo Komenski Kras

Slavnostna_seja_17_.6__10_.JPGDruštvo Komenski Kras je bilo ustanovljeno leta 2013, njegova zgodovina pa sega v čas osamosvajanja Slovenije. Od leta 1991 je deloval Iniciativni odbor z imenom »Komenski Kras '91«, ki je skrbel za ohranjanje spominov na osamosvojitvene dogodke na Komenskem Krasu. To neformalno združenje je bilo tui pobudnik postavitve spominskega obeležja na mejnem prehodu Klariči, prvega na območju Občine Komen. Člani društva so v letih 2014 in 2015 očistili in pohodniško uredili graničarsko stezo od mejnega prehoda Klariči pri Brestovici do stražarnice Veliki Dol, ter bili pobudnik za postavitev droga za zastavo na mejnem prehodu Klariči in mejnem prehodu Gorjansko.

Društvo šteje petdeset članov in članic s statusom vojnega veterana, ki so bili v času osamosvajanja Slovenije na Komenskem Krasu dejavni v Milici, Teritorialni obrambi, Civilni zaščiti, Manevrski strukturi narodne zaščite , Narodni zaščiti ali v oblastnih organih.

(povzeto po predlogu predlagatelja Stojana Kosmine)

 

 

PRIZNANJE OBČINE KOMEN:  Dunja Peric

DSC_9033.JPGVečina staršev ob omembi podružnične šole v Štanjelu najprej pomislijo na srce in dušo šole – Dunjo Peric. Dunja ni samo vodja podružnice ali učiteljica 5. razreda, Dunja je človek z veliko začetnico, človek, ki je vedno tam, ko ga potrebuješ. Bodisi, da najdeš svojega otroka, ki teka nekje okrog šole, bodisi, da dobiš informacijo o poteku pouka, pedagoškega dela, pa četudi Dunja ni razrednik tvojega otroka. Ve popolnoma vse, kar se dogaja v šoli ali okrog nje, pozna vse, starše in otroke. Je kot vodja v majhni skupnosti, kar šola v Štanjelu navsezadnje tudi je. S prijaznostjo, lepo besedo, razumevanjem in sodelovanjem zlahka doseže, da je šola prijetno in domače okolje. Poleg vsega ji ne manjka idej, kreative, odprta je za nova znanja, širjenje vizije, njen smeh je nalezljiv, zaradi nje se otroci v šoli dobro počutijo.

Povzeto po predlogu predlagatelja Sveta staršev POŠ Štanjel)

 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA