Skoči na vsebino

Priznanja občine Komen za leto 2017

ČASTNI OBČAN OBČINE KOMEN

Prof. dr. Maksimilian Fabiani

Priznanje Častni občan se podeli prof. dr. Maksimilianu Fabiani zaradi njegovih dosežkov kot tudi pomena njegovega dela za rodni kraj in slovenski narod. Bil je eden najpomembnejših urbanistov svojega časa in v okviru tega naš najpomembnejši arhitekt. Bil je prvi arhitekt z doktoratom na dunajski Politehniki, profesor na dunajski tehnični univerzi, arhitekt in urbanist mednarodne veljave. Umetnosti svetovalec in osebni prijatelj prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Svoje velike arhitekturne in urbanistične zamisli je uresničil na Dunaju, V Ljubljani, v Trstu in drugih evropskih mestih. Leta 1917 je zapustil Dunaj in se vrnil na Kras ter se posvetil reševanju problemov povojne obnove dežele. Predsedoval je obnovitvenemu uradu, izdeloval regulacijske načrte za rekonstrukcijo krajev in vasi na Goriškem in Krasu ter projektiral prenovo v vojni porušenih stavb. V letih 1935-1945 si je kot župan Štanjela prizadeval vrniti kraju njegov nekdanji pomen. Njegovo najodmevnejše delo tega obdobja je Vila Ferrari skupaj s Ferrarijevim parkom in vodnim sistemom Štanjela.

 

PRIZNANJE OBČINE KOMEN

Marjan_Colja.jpgMarjan Colja trenutno opravlja funkcijo direktorja kmetijske zadruge Vinakras, v katero je vključenih tudi veliko vinogradnikov iz Občine Komen. Kmetijska zadruga je pod njegovim vodstvom obnovila številne vinograde v občini. V zasebnem življenju je tudi sam uspešen vinogradnik in vinar. Njegovo življenje v zadnjem času zaznamuje bitka za zaščito imena teran, ki jo vodi kot predsednik Civilne iniciative za zaščito terana PTP.


Ivan___vokelj.jpgIvan Žvokelj je bil 40 let član vaškega odbora, od tega kar 20 let predsednik vaške skupnosti. Ivan Žvokelj je bil dejaven v življenju vaške skupnosti Hruševica - pripomogel je pri izgradnji telefonije v KS Štanjel in strokovno vodil gradbena dela, vodil obnovo pokopališča, pomagal pri obnovi dotrajane strehe vaške cerkve, sodeloval pri postavljanju vodovoda in prenavljanju asfalta po vasi. Nekaj let je bil tudi član amaterske skupine »klasje«.


KUTD_Kra__ki_slav__ek.jpgKUTD Kraški slavček Kobjeglava – Tupelče je bilo po mnogih letih ponovno ustanovljeno leta 2006, z namenom vzpostavitve organizacije, ki bo pobudnik vaškega dogajanja. V letih delovanja se je društvo izkazalo kot eno izmed najbolj dejavnih društev občine.

Društvo je zaslužno za organizacijo vaškega oratorija, oblikovanje gledališke skupine  ter odmeven kupni projekt »Pot devetih kalov«, ki je plod sodelovanja med AS Kobjeglava, vaško skupnostjo, občino in LAS-om zgornje Vipavske doline in komenskega Krasa. Vaške poti in kale v okolici društvo vestno vzdržuje skozi celo leto, ureja ter enkrat letno – na vsakoletnem oktobrskem pohodu tudi predstavi številnim obiskovalcem. Društvo organizira tudi tradicionalno martinovanje in ocenjevanje vin ter decembrsko žegnanje konj.

 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA