Skoči na vsebino

Priznanja občine Komen za leto 2016

ZLATI GRB OBČINE KOMEN

Minu Kjuder in posthumno Sergej Verč

Obcinskaseja_otvoritevrestavracije_Stanjel_17_06_16_AnaRojc-3.JPG

 VO VS Gabrovica Coljava je za prejemnika Zlatega grba predlagal zakonca Minu Kjuder in posthumno Sergeja Verča. Kot je VO navedel v predlogu, sta Sergej, režiser in Minu, mentorica, kostumografka, lektorica in najvztrajnejša pomočnica igralcem gledališke skupine Brce delovala kot gonilni sili gledališke skupine in intelektualni tandem, ki je dvajset let skrbel za ohranjanje, dvig in popestritev kulturne ravni na Krasu.

Minu Kjuder, je po študiju na AGRFT nastopala v ljubljanski Drami, celjskem SLG,  mariborskem SNG in tudi tržaškem SSG. Skupno je odigrala več kot 120 gledaliških vlog. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj - leta 1979 Borštnikovo nagrado, 1980 nagrado Prešernovega sklada, leta 2009 Borštnikov prstan, ki je najvišje priznanje za življenjsko delo na področju gledališke igre.

Sergej Verč je avtor dramskih besedil, satiričnih skečev, romanov in otroške proze. Režiral je v poklicnih in ljubiteljskih gledališčih, med drugim v Trstu, Ljubljani, Kranju, na Vrhniki. Svoje znanje in izkušnje je širil tudi na mlade – bil je mentor v gledališki šoli Studio Art pri SSG v Trstu, Mednarodni poletni gledališki šoli v Izoli. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim leta 1976 Linhartovo plaketo, 1988 nagrado Slavka Gruma, 1995 nagrado Prešernovega sklada  ter številne druge.  Minu Kjuder in Sergej Verč sta med gostovanju po Sloveniji in tujini skupaj z igralci gledališke skupine Brce prepoznavnost Krasa ponesla tudi izven meja. S pestrim repertoarjem sta kljub pomanjkanju sredstev in delu v neprimernih razmerah , kvaliteto igranja ter predstav pripeljala na raven ki ne zaostaja za marsikatero poklicno uprizoritvijo. V času njunega delovanja v gledališki skupini Brce, je ta prejela številne nagrade in priznanja.

 

PRIZNANJE OBČINE KOMEN

dr. Vojko Kavčič

Obcinskaseja_otvoritevrestavracije_Stanjel_17_06_16_AnaRojc-2.JPG

 Dr. Vojko Kavčič je po končani gimnaziji v Novi Gorici, diplomiral iz psihologije na Univerzi v Ljubljani. Leta 1990 je odšel na nadaljnji študij v ZDA, kjer je leta 1997 doktoriral iz eksperimentalne psihologije. Dr. Vojko Kavčič se kot eden prvih slovenskih nevroznanstvenikov ukvarja na zaznavnem področju predvsem z vidno zaznavo gibanja in prostorsko navigacijo. Na spoznavnem nivoju je njegovo delo usmerjeno predvsem na področja pozornosti, delovnega spomina, prostorske navigacije ter kognitivnega treninga. Je član mednarodnih strokovnih združenj ter občasni recenzent znanstvenih objav za strokovne revije.

Dr. Vojko Kavčič živi in dela v ZDA, ter redno obiskuje rodni kraj. Ob svojih obiskih vzdržuje profesionalne kontakte in sodeluje s kolegi na univerzi v Ljubljani in Mariboru ter kolegi na UKC. Izdal je dve knjigi Umovadba ter Da ne pozabim: vadnica.

  

 

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA