Skoči na vsebino

Priznanja občine Komen za leto 2012

ZLATI GRB OBČINE KOMEN

Justina – Ina Čotar

Justina_-_Ina___otar.jpgJustina – Ina Čotar je bila prva šolana babica na komenskem in okolici. Šolala se je v Ljubljani, se za pol leta zaposlila na Porodniški kliniki v Ljubljani, od koder so jo leta 1954 prezaposlili v Koper, ker je obvladala tudi italijanski jezik. V Kopru je opravljala delo vodje porodniške službe vse do leta 1956, ko je na prošnjo dr. Merla prišla v Komen in sprejela terensko delo.  Babištvo, patronažna in posvetovalna služba je bila v njenih rokah. Otroci, rojeni po letu 1956 so prav vsi z njeno pomočjo začeli svoj življenjski utrip doma, pod domačo streho. Ko je nekdo sredi noči potreboval poseben nasvet ali pomoč, je bila Ina tista, ki je pomagala.  Kot bi želela vsakomur izmed rojenih otrok v zibelko položiti potreben pogum in radoživost, tako se je obnašala ob vsakem obisku. Ni bilo zdravil, Ina pa je imela posebno zdravilo – vsaki porodnici je v njenih mukah s šegavostjo zvabila nasmeh na usta. Vsa hiša je je bila polna, ko nas je obiskala in prav tako neposredno, izjemno obnašanje naše Ine je bilo pravi balzam za ljudi, ki so se jim komaj celile rane po drugi svetovni vojni.  Nikoli ni spraševala, koliko bo plačana za delo, ki ga je opravila. Za današnje čase je bila to miloščina, ki pa je družinam prinašala srečo in upanje in je Ini odpirala in krepila srčnost, ki ji je ni dala šola. Ta srčnost je bila globoko v  njej.

 

PRIZNANJA OBČINE KOMEN

 

Miloš Kočevar

Milo___Ko__evar.JPGMiloš Kočevar je dolgoletni član PGD Komen in je v njem opravljal pomembne funkcije. Vse zaupane mu naloge je vselej opravil vestno, z njemu lastno natančnostjo in predanostjo. Je član iz tistih časov, ko ni bilo računalnikov, zato pa je bil on živ leksikon vseh potrebnih informacij in dogodkov. Tudi v vaški skupnosti Komen in drugih organizacijah je bil dejaven in uspešen, saj smo povsod znali ceniti njegove sposobnosti, znanje in izkušnje. Nikoli se ni postavljal s funkcijami, ki smo mu jih zaupali, ogladalo njegove predanosti so bile opravljene naloge. Prostovoljno gasilsko društvo Komen je predlagalo Miloša Kočevarja za Priznanje občine Komen, s čimer bi se mu radi oddolžili in njegovim uspehom dodali širšo družbeno veljavo. Vse to pa pomeni – Miloš, delaj z nami še naprej!

 

 

 

 

 

Franc Rudež

Franc_Rude__.jpgPosmrtno podeljujemo priznanje Francu Rudežu iz Kobjeglave. Frane je bil balinar po duši in srcu in prav njemu gre zahvala, da je že leta 1969 v Tupelčah zrasel balin plac – balinišče.

Balinarski klub Hrast Kobjeglava Tupelče je imel v Franetu igralca – balinarja, prvi predsednik tega kluba je bil in republiški in državni prvak. Postavil je zametke balinarske ženske ekipe. Bil je spoštovan soigralec, mentor in vzornik mladim, ki jih je zvabljal v šport, ki je imel svoje korenine prav na Krasu. V vaški skupnosti Kobjeglava Tupelče je bil poznan kot človek, ki je znal prisluhniti skupnim potrebam in se je z lastnim delom prizadeval izboljšati pogoje življenja v vasi in družbi nasploh. Pokrito balinišče, športno kulturna dvorana, spomenik padlim vaščanom, urejene vaške poti in mnogi popravljeni gospodinjski aparati, vse to so drobci iz njegovega dejavnega življenja. Prezgodnja smrt mu je prekrižala načrte, nas pa prikrajšala za človeka, ki je bil človek v pravem pomenu besede.

 

 

Rajko Grča

Rajko_Gr__a.JPGRajko Grča je v sodelovanju z Vero Poljšak in ob pomoči mladine vasi Hruševica udejanil decembra 2000 zamisel pod imenom Štanjelski tek. Na prvem teku je sodelovalo 60 tekačev. Tek je v dvanajstih letih prerasel v najštevilčnejšo športno prireditev v občini Komen. Na zadnjem, 12. Štanjelskem teku, decembra 2011 je teklo 250 tekačev. Tek je bistveno pripomogel k prepoznavnosti Hruševice in občine Komen. Vsa ta leta je Rajko Grča pri organizaciji Štanjelskega teka igral najpomembnejšo vlogo.  Veliko prostega časa namenja urejanju in pripravi trase teka, pripravi dokumentacije in pridobivanju dovoljenj. S svojim navdušenjem pridobiva nove privržence zdravega načina življenja. Sovaščanom svetuje kako naj začenjajo s tekom in kako naj tudi vztrajajo. Sam se s tekom ukvarja že vrsto let. Zaradi zdravstvenih težav je s tekom pričel leta 1996, vztrajnost pa ga je pripeljala do tega, da je letos pretekel že 50. mali maraton. Trikrat se je preizkusil na Ljubljanskem maratonu, tekel je maraton na Plitvicah, osemkrat je pretekel Tek po poteh okupirane Ljubljane, lansko leto pa se je udeležil Svetovnega prvenstva v gorskem maratonu. Lastne izkušnje prenaša na ljudi, da bi bolj kakovostno živeli.

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA